Sometauon 5 oivallusta

23.07.2023

Päätin, että pidän heinäkuun täysin somevapaana.

Pikkuhiljaa, someloman edetessä, sisälläni voimistui tunne siitä, että tämä tekee minulle hyvää.

Että minun ei tarvitse koko ajan keksiä uutta, kertakäyttöistä sisältöä.

Että minun ei tarvitse lukea tuntemattomien ihmisten mielipiteitä minusta.

Että minun ei tarvitse kuunnella, kuinka voisin tehdä asiat x, y ja z paremmin.

Että minun ei tarvitse käyttää kallisarvoista aikaani siihen, että scrollaan ja scrollaan, ja sen jälkeen tunnen oloni tyhjäksi ja riittämättömäksi.


Päätin, että kokeilen, voiko vielä vuonna 2023 olla asiantuntijayrittäjä, joka ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa. (En laske blogia someksi. Lasken tämän "hitaaksi mediaksi".) Katsotaan, kuinka minun tässä käy, mutta uskon, että tämä on ainakin kokeilemisen arvoista.

Nimittäin, kun somesta saa totaalitauon, ymmärtää loputa tosi nopeasti, miksi elämä on niin paljon parempaa ilman somea. Tällaisia oivalluksia olen tehnyt tähän mennessä:


1. Minulla on enemmän aikaa.

Joo, kaikilla on vuorokaudessa samat 24 tuntia, mutta tarkoitan ennen kaikkea sitä TUNNETTA, että minulla on aikaa. Ei enää kiirettä, ei stressiä, ei ahdistusta, ei edes silloin, kun jonkin asian deadline lähestyy. Koska tiedän, että minulla on riittävästi aikaa hoitaa kaikki aidosti tärkeät asiat. Mistä olen saanut sen ajan, olenhan kuitenkin yksinyrittäjä, koiranomistaja ja taaperon äiti?

No, jättämällä somen scrollailun ja somepostauksien tekemisen pois päiväjärjestyksestäni.


2. Olen riittävä.

Somesta jos jostain olen saanut elämässäni niin monta kertaa riittämättömyyden tunnetta. Olen kokenut tarvetta olla erilainen kuin olen, ja olen myös yrittänyt puskea itseäni jos jonkinlaiseen muottiin ollakseni somessa riittävän hyvä, kiinnostava, mieleenpainuva, hauska ja inspiroiva.

Kun jätin sosiaalisen median pois, huomasin pian, että olenkin itse asiassa riittävä juuri tällaisena ihmisenä kuin olen.


3. Kotini on siistimpi.

Kun ei ole sosiaalista mediaa, nykyhetkeä ja omia olotilojaan on hankalampaa paeta. Tunnistan aiempaa herkemmin, kuinka sotku tai epäjärjestys vaikuttavat minuun negatiivisella tavalla - ja koska huomaan sen, minun on myös helpompi tehdä se valinta, että omani ja perheeni hyvinvoinnin vuoksi aidosti satsaan siihen, että koti on enimmäkseen siisti ja järjestyksessä.


4. Aloitin liikunnan harrastamisen neljän vuoden tauon jälkeen - eikä se tunnu yhtään pakkopullalta.

Olen ollut se ihminen, joka inhoaa liikuntaa. Joskus kävin salilla, mutta sitten se jäi.

Kun olen poissa somesta, olen enemmän läsnä kehossani, mikä mahdollistaa sen, että voin kuunnella sitä paremmin. Tämän myötä olen huomannut, että liikunta on minulle mitä parhain stressinpoistaja ja tuo valtavasti energiaa arkeeni.

Somelomani aikana lopetin tekosyiden keksimisen sille, miksi en ehdi ja jaksa liikkua. Hommasin kuntosalijäsenyyden ja aloitin neljän vuoden tauon jälkeen liikunnan harrastamisen - ja tein sen miellelläni.

Nyt, kun en myöskään voi täyttää tyhjiä hetkiä somea selaamalla, olen alkanut joogata. Joogaan yleensä joka päivä jossakin kohtaa. Ja koska ei ole kiire tarkistamaan puhelinta, huomaan, että joskus se "Mä nyt nopeesti teen jonkun 10 minuutin joogan" on venynyt puolentoista tunnin kiireettömään jooga- ja venyttelyhetkeen.


5. Elän unelmaelämääni.

Vietin 24-vuotissyntymäpäivääni heinäkuussa, ja aamulla pohdin, mitä toivon tältä päivältä.

Kun ymmärsin, että aidosti toivon vain, että päiväni olisi tavallinen, meni hieman roska silmään. Miten järjettömän kiitollinen saan olla siitä, että elän unelmaelämääni.

En täytä arkeani ruutujen tuijottamisella.

En täytä arkeani vertaamalla itseäni muihin.

En täytä arkeani ahdistumalla siitä, että pitäisi postata.

En täytä arkeani yrittämällä mahtua somen kapeaan muottiin.

Sen sijaan arkeni rakentuu nyt niiden asioiden varaan, jotka minulle aidosti ovat tärkeitä: perhe, terveys, koti, koira, ihmisten voimaannuttaminen (työni kautta), aikaiset aamut, suuri määrä omaa aikaa, kiireettömyys, vapaus.


Olen äärettömän kiitollinen itselleni päätöksestä jättää some toistaiseksi sivuun.

Ja jos sinä koet kiireen tuntua, ahdistusta, huonommuutta, riittämättömyyttä tai stressiä, suosittelen niin lämpimästi sinullekin.

Kokeile olla poissa somesta päivä, viikko, ehkä kuukausikin.

Et kadu sitä. <3